blog

calima

Az „örök tavasz szigetének” árny oldala az Afrikából érkező sivatagi homok extrán meleg levegővel és néha igen erős széllel

A Kanári-szigetek időjárása enyhe mediterrán, szubtrópusi, így nem sok változás jellemzi az év során: a téli hónapokban 21-27, nyáron pedig a 27-35 °C a hőmérséklet. Ez elég ideálisan hangzik ugye? A szigetet két részre osztja az időjárás, mely természeti adottságokban is megjelenik: az északi oldalon gyakrabban esik az eső, cserébe nagyon gazdag az élővilága, délen viszont szinte alig van csapadék, ezért az a vidék jóval kopárabb, növény-szegényebb. Ennek oka a sziget közepén emelkedő 3718 méter magas Teide vulkán, mely felfogja az északkeletről érkező felhőket, melyek a Teno és az Anaga között adják ki magukból a nedvességet.

Na de ennyit az általános időjárásról, nézzük, milyen galibát okoz a calima?!

Ugye azt már tudjuk, hogy a Kanári-szigetek csak papíron Spanyolország, hiszen mindössze 250 km-re helyezkedik el Afrika partjaitól Makaronézia tagjaként, cserébe 1300 km-re van Európától. Nyugat-Szaharai közelségünknek köszönhetően amikor a Szahara fölött magasnyomású terület alakul ki, a hőmérséklet megemelkedik, a páratartalom csökken és a szelek eljutnak Teneriféhez, dézsányi szaharai homokot és port magával hozva, kialakítva a Calima Bruma seca-t („kalimai száraz köd”)

Egy kanári nyaralás során nem olyan nehéz beleszaladni a calimába és ha mákunk van, meg is ússzuk annyival, hogy mindent beborít az aranybarna por, de ez túl idilli lenne: nem ritka, hogy a 70-110 km/órás széllökések az 50 fok meleggel és homokkal együtt számos bacit is magával hoz, így ne lepődjünk meg azon, ha a gyomrunk kicsit furcsán viselkedik, még ha figyeltünk is arra, hogy ne igyunk a csapból vizet (amit ugye itt nem annyira ajánlott, de erről majd később), keringési és légzőszervi problémák léphetnek fel, ezért a maszk használata kimondottan javasolt. Na meg az is, hogy igyunk kellő mennyiségű folyadékot és ezekben a napokban a lakás valamennyi nyílászáróját tartsuk csukva.

Ha nagyon durva calima van, még a reptereket is lezárják és a rendezvények is elmaradnak: így volt ez 2020 februárjában is, amikor a Tenerife Sur, Gran Canaria repterei mellett a világ második legnagyobb karneválja is félbe maradt! Szerencsére egy-egy calima 2-3 nap alatt átmegy a szigeteken, mely egyszerre okoz gyönyört és bosszúságot is. 

Még szintén kedvelheted...