látnivalók

Lavaderos park

Nem akárhol mostak annó a sziget hölgyei!

A Parque de los Lavaderos, vagy magyarabbul mosó-park El Sauzal településen található. Az autópályáról már eleve kellemes szerpentinen ereszkedünk a csodálatosan kialakított városháza térhez, ám még így is elég magasan vagyunk: közel 300 méteren található ez a 8000 négyzetméteres terület, amit a város tanácsa 1987-ben alakított át köz- és rekreációs parkká. És milyen jól tették: botanikus kert számos honos és külföldi növénnyel, természetes és mesterséges vízesések, kilátó, kellemes kiülők, kávézó, végeláthatatlan óceán – ahol tiszta idő esetén még La Palma szigete is látható! – és szemet gyönyörködtető zöld táj: a sziget északi oldala a kiemelkedő Teide-vel. Zseniális, kötelező látnivaló!

A park, mint ahogy a neve is utal rá, az asszonyok „játszótere” volt. Persze csak, miután a természetes vízeséseket kihasználták az urak ruháinak tisztántartására: óránként akár 30 köbméter tiszta, iható minőségű víz ömlött a hegyoldalból itt! Ahhoz, hogy a mosás komoly fizikai munkája elviselhető legyen, míg a machisták a padon, ők itt cseverésztek és neveltek gyereket.

Amikor egy újságíró 2012-ben fotókat keresett cikkjéhez a helyről, egy olyan képet is talált, amin egy félig áttetsző sziluett látható. Úgy tartják, hogy ez Mária de Jesus nővér volt, a híres Sauza-i apáca, akinek a boldoggá avatása most még folyamatban van és akinek romlott testét a La Lagunában található Santa Catalina kolostorban találják. Hogy a szelleme ma is ott jár-e a parkban, csak akkor tudjuk meg, ha leülünk a Cafeteria el Delei-té-be egy kávékülönlegességre vagy sütire. A kilátás első osztály, és most már a kiszolgálás is jó! 🙂

TIPP: Ha itt szeretnél barraquito-t inni, ne felejtsd el likőrrel kérni: barraquito con licor – az északi oldalon nincs benne alkohol!

Még szintén kedvelheted...