blog

Teide csúcs – egyénileg

Megmászni a Teide-csúcsot (Pico del Teide) egy örök életre szóló élmény! Az alábbiakban összeszedtem, hogy miként tudod egyénileg leszervezni magadnak a programot!

Első lépésben a Central de Reservas oldalon kell regisztrálni, a Teide havas csúcsának képe előtti kis dobozra kattintva.

Válasszuk ki a „Publico en General / General Public” opciót, majd a Paso siguiente feliratra kattintva elérjük a naptárat, ahol láthatjuk az elérhető helyeket (fehér hátteres dátumok). A Teide csúcs egyéni látogatást érdemes nagyon időben megszervezni, mert általában 3-4 hónapra előre elfogynak az ingyenes, de regisztrációhoz kötött helyek.

Elsőként válasszuk ki a naptárban a napot (sárgává változik a háttere) majd a jobb oldali listában az idősávot a „SELECCIONAR para continuar” szövegre kattintva. Itt zárójelben mutatja azt is, hogy hány hely van még arra az idősávra. Amikor ez is sárga hátteret kap, alá kell beírni a létszámot a „Número de plazas” melletti mezőbe. Tovább a „Paso siguiente” szavakra kattintva jutunk.

A következő oldalon fogja kérni a személyes adatokat: útlevél vagy személyi igazolvány száma (Pasaporte/ID), keresztnév (Nombre), vezetéknév (Apellidos), az állampolgárságot (Nacionalidad – magyar esetében Hungría), a telefonszámot (Teléfono fijo – vonalas, Teléfono móvil – mobiltelefonszám előhívószámmal, Teléfono de contacto de emergencia – egy vész esetén értesítendő személy száma) és az email címet. 

Amennyiben egynél több személyre kérünk engedélyt, kérni fogja a neveket (Nombre y Apellidos), a személyi igazolványuk vagy útlevelük számát (Pasaporte/ID) és az életkorukat.

Ez alatt el kell olvasnunk és be kell jelölnünk, hogy elfogadjuk a szabályzatot (He leido y acepto estos normas) és tovább lépnünk a Paso siguiente szavakra kattintva.

Ha megjelenik a Confirmación de reserva szöveg, nyert ügyünk van: megkapjuk a regisztrációs számunkat, melyet be kell mutatnunk a csúcshoz vezető út melletti regisztrációs pontnál. 

Második lépésben az engedély időpontjához igazítva vegyük meg a felvonó jegyet. A felvonónál van lehetőségünk mosdóba menni (mind a lenti, mind a fenti állomáson), lent ingyenes parkoló és büfé, fent pedig italautomata vár ránk. A csúcshoz vezető út a felvonó épülete melletti barna ház mögött van. Kb 200 méter, nem kifejezetten nehéz, de az oxigénhiányos környezet miatt fárasztó túraútvonal. Odafent élvezhetjük Tenerife és a többi sziget látványát, a pici kráter formáit és színeit valamint megérinthetjük a legmagasabb pontot 3718 m magasan, jóval a felhők felett!

Alternatíva, ha már nem kapsz engedélyt, a vezetett túra. mely tartalmazza a transzfert, az idegenvezetőt, a felvonó használatát és az engedélyt az utolsó szakaszra. Erről részleteket ide kattintva találsz.

Még szintén kedvelheted...